- 29/12/2021
- emre.kol
- 0
Gün içinde ne kadar pazarlama mesajıyla karşılaşıyorsunuz hiç düşündünüz mü?
Ortalama bir internet ve TV kullanıcısı haftada yaklaşık 4,000 kez reklama maruz kalıyor. Hayatımızın reklamlarla dolup taştığı bu günlerde; fark yaratmak, ilgi çekmek ve akılda kalıcılığı sağlamak için reklamlarda birçok önemli unsura yer veriliyor. Bu unsurların en başında ise görsel, müzik ve malzeme var.
Görsel
İzleyicinin dikkatini çekmek, reklamın içinde kalmasını sağlamak için kullanılan görsel dil en önemli unsur.
Günümüz tüketicilerinin giriş, gelişme ve sonuçtan oluşan geleneksel hikaye akışı için sabri ve vakti yok. Bu yüzden markalar tüketiciye ulaşabilmek için her anı ilgi çekici ve sıra dışı sahnelerden oluşan reklamlara yöneliyor. Örneğin Magnum hazzı peşinde koşan Casa del Papel kahramanı gibi heyecan başlayan bir açılış.
Unilever Head of Media Efe Volkan da şu sözlerle açıklıyor reklamın başarısını; “Magnum olarak uzun zamandır haz duygusunu sahipleniyoruz; Magnum Caramel Gold ile de bu geleneği sürdürmek ve hatta çıtayı bir adım daha yukarı çıkararak bizim gibi altının peşinden koşan bir ekiple bir araya gelerek tüketicinin heyecanını katlamak istedik. Netflix ve La Casa de Papel ekibiyle küçük bir haz macerası kurgulamak ve altının peşinde koşmak kreatif fikri de işte tam bu rotadan çıktı.”
Müzik
Reklam olsun veya olmasın herhangi bir videoyu sesli izlediğiniz zaman hissettikleriniz ile sessiz izlediğiniz zaman hissettikleriniz aynı değil. Videolarda müzik, duygu demek.
Reklamda müzik kullanımı hem görsel öğelerin değerini hem de aktarılmak istenen mesaj ve duygunun gücünü artırır. Yapılan araştırmalara göre yüksek performans gösteren reklamların %78’inde birden fazla ses elementi bulunmakta.
Sadece müzik veya jingle değil, Bebelac reklamında olduğu gibi hikaye anlatıcılığı tekniği de reklamların beğenilme oranlarını ciddi oranda yükseltiyor.
Dikkat edilmesi gereken nokta ise reklamlarda kullanılan işitsel kodların hikayeyi gölgede bırakmayacak tonda kullanılması.
Malzeme
Başarılı bir reklamın olmazsa olmaz iki temel malzemesi var; üründen gelen fonksiyon ve marka amacından gelen duygu. Son yıllarda tüketicinin dikkatini en çok çeken duygu ise samimiyet. Bu yüzden sadece içgörü ve duyguyu bulmak değil aynı zamanda mesajı samimi bir şekilde tüketiciye aktarabilmek de önemli. Ürünün sunduğu fonksiyonel fayda ile tüketicinin insani değerlerini bağdaştırabilen markalar bu yüzden çok daha geniş hedef kitlelere ulaşıyor.
Özellikle günümüz reklamlarına dikkatlice bakıldığı zaman bahsettiğimiz unsurların ne kadar önemli olduğu fark ediliyor. Üç temel unsuru başarılı şekilde kullanarak tüketicinin beğenisi kazanmış daha fazla reklam örneği görmek için Ads Leaderboard’a giren işlere de göz atmanızı öneririz.